De beginnershandleiding voor de lekkerste barbecue gerechten

De beginnershandleiding voor de lekkerste barbecue gerechten

Als je de smakelijke wereld van het barbecueën aan het ontdekken bent en wilt weten waar je moet
beginnen, dan ben je hier aan het juiste adres.
Je staat op het punt om een avontuur aan te gaan dat niet alleen leuk is, maar misschien zelfs een
beetje verslavend. Maar één ding is zeker: de gerechten zullen heerlijk zijn! Een van de meest
voorkomende misvattingen voor beginners is dat grillen hetzelfde is als barbecueën, maar dat is niet
het geval. Grillen gebruikt hoge en directe hitte voor snelle gerechten. (denk aan hamburgers,
hotdogs en biefstuk). Barbecueën daarentegen vereist indirecte, consistente, lage hitte en langere
kooktijden. Velen die barbecueën gebruiken ook verschillende soorten rookhout voor een extra laag
smaak bovenop de houtskoolrook. Vlees dat voor barbecueën wordt gebruikt, heeft ook een hoger
vetgehalte, wat zorgt voor malsheid en smaak tijdens een lange bereiding.
Om je op weg te helpen met de hobby BBQ, hebben we 7 eenvoudige tips samengesteld om je op
weg te helpen.
Temperatuur: “Laag en langzaam”
De sleutel tot heerlijke BBQ is de precieze mix van tijd en temperatuur. Terwijl grillen gebruik maakt
van hoge en directe hitte voor snelle koks, vereist traditioneel barbecueën indirecte, consistente lage
hitte en langere kooktijden. Het wordt gewoonlijk een “laag en langzaam” genoemd.
Gebruik een goed fornuis (kamado barbecue)
Het hebben van een goed gemaakt fornuis, grill of roker die houtskool of hout als warmtebron
gebruikt, is essentieel. Enkele populaire stijlen zijn barrel- en drum-, offset-, kamado– en bullet-style
smokers. Wees voorzichtig met de goedkopere modellen hiervan, omdat ze niet vaak luchtdicht zijn
en een ongewenste luchtstroom van zuurstof ongewenste temperatuurpieken kan veroorzaken.
Koken op vuur
Laat je niet intimideren door te koken op houtskool! Geloof het of niet, het belangrijkste ingrediënt
van barbecueën is vertrouwen. Als het gaat om het aansteken van een vuur, raden we aan om
paraffineblokjes, een schoorsteen of een houtskoolstartkit te gebruiken. Gebruik geen
aanstekervloeistof om het zo natuurlijk mogelijk te houden.
Het vlees
Er zijn veel gerechten die je kunt maken met BBQ, maar er zijn er vier die het populairst zijn en bij
veel wedstrijden worden gezien: BBQ-kip, pulled pork, ribs en brisket. Het is belangrijk om de
temperatuur tijdens het koken gelijkmatig te houden, te weten welke interne vleestemperaturen het
beste werken voor het soort vlees dat je hebt gekozen en ervoor te zorgen dat je vlees tijdens de
hele bereiding vocht vasthoudt.
Smaak toevoegen met een droge rub of ‘natte’ saus
Nadat je de basisprincipes van je barbecue hebt opgekrikt, kun je rookhout zoals appel-, hickory- of
kersenhout toevoegen aan je houtskool. Sauzen en rubs zijn ook een geweldige manier om een
verscheidenheid aan smaakprofielen te bereiken. Rubs zijn droog en worden meestal voor het koken

op het vlees aangebracht. Sauzen zijn nat en worden meestal tegen het einde van de bereiding
aangebracht voor een zoete of hartige gekarameliseerde korst.
Kook met de juiste materialen
Er zijn een aantal BBQ-accessoires die koken “Laag en langzaam”, gemakkelijker, veiliger, schoner en
veel leuker maken. Messen, handschoenen, tangen, injectoren zijn slechts enkele van de vele andere
items die onmisbaar zijn voor de BBQ-liefhebber. Wil je meer te weten komen over barbecueën of
ben je opzoek naar accessoires? De Vries XL Tuinmeubelen biedt naast mooie tuinmeubelen ook de
meest prachtige Kamado Barbecue’s en Kamado accessoires aan!

 

 

Reacties zijn gesloten.