7 tips om jouw ideale personeel te selecteren.

7 tips om jouw ideale personeel te selecteren.

Al wie een restaurant uitbaat of werkzaam is in de horeca kent het probleem vast wel.
Degelijk, betrouwbaar en goed personeel is als maar moeilijker te vinden.
Ofwel hebben ze een gebrek aan ervaring en moet je er te veel tijd insteken om ze rendabel te maken.
Of ze hebben gewoon de verkeerde ingesteldheid, zoals regelmatig te laat komen of een gebrek aan beroepseer.
Hoe haal je de geschikte personen er nu uit zodat je een goed team kan uitbouwen voor jouw horeca zaak?
Uit eigen ervaring en een pak onderzoek ben ik tot deze 7 tips gekomen die jou dat ruggensteuntje kunnen bieden waar jij naar op zoek bent.

1. Controleer steeds de opgegeven referenties en het (werk)verleden van je sollicitant.

Velen denken dat een job in een restaurant makkelijk is en dat je daar geen specifieke opleiding of ervaring voor nodig hebt. Tegelijkertijd weten ze dat ervaring op je CV een pluspunt is om een job te bemachtigen. Sommigen durven hier dus wel eens ‘creatief’ mee aan de slag gaan bij het opmaken van hun CV. Neem ook eens een kijkje op sociale media.

2. Organiseer een toelatingsproef.

Laat jouw sollicitant eerst eens één dag of één shift meedraaien zodat je ziet hoed die zich gedraagt naar klanten en collega’s toe. Zo kan je ook onmiddellijk vaststellen of er enige ervaring aanwezig is.

3. Maak gebruik van een proefcontract.

Beloof niet onmiddellijk een vaste positie, maar begin met een proefcontract van twee weken of één maand. Een goede manier om de ingesteldheid en motivatie van de persoon in kwestie te leren kennen.

4. Bied een aantrekkelijke werkomgeving aan.

Met een goede verloning en een correcte omgang, zorg je ervoor dat er een goede sfeer hangt onder in jouw restaurant. Sollicitanten zullen beter hun best doen om in een toffe omgeving aan de slag te kunnen.

5. Kijk verder dan je neus lang is!

Ervaring is inderdaad altijd goed meegenomen, maar soms kan je een ruwe diamant ontdekken. Je hoort het wel meer tegenwoordig, mensen hebben een bepaalde richting gestudeerd, maar ontdekken pas na enkele jaren hun liefde voor de horeca. Als ze ervoor geboren zijn, zullen ze ook snel leren. Geef iedereen een kans, je weet nooit.

6. Kies voor mensen bij bij jouw team passen.

Een geolied team is veel waard in de horecasector. Het is dus uitermate belangrijk dat alle leden van dit team (goed) met elkaar overweg kunnen. Alleen zo zal je ‘gouden resultaten’ behalen.

7. Emotie is een slechte raadgever.

Het is zeker niet makkelijk, maar probeer je beslissingen niet te laten beïnvloeden door bepaalde emoties. Medelijden is hier een goed voorbeeld van. Je kan iemand gerust een tweede en misschien zelfs derde kans geven, maar onderneem tijdig stappen als het nodig is. Uiteindelijk is niet iedereen in de wieg gelegd voor deze job.

Als je bij jouw sollicitatiegesprekken rekening houdt met deze tips, heb je zeker en vast een goede kans om de juiste persoon te vinden ter aanvulling van jouw team!

 

Reacties zijn gesloten.